Prea mică pentru probleme atât de mari – așa este adesea caracterizată Republica Moldova. În vara anului trecut, vizitam o țară care resimțea din plin presiunea guvernării oligarhice a lui Vladimir Plahotniuc. Și nu era deloc clar ce aveau să aducă alegerile din 24 februarie 2019. Acum, există o coaliție surprinzătoare, între pro-ruși și pro-europeni. Viitorul nu este deloc mai clar și încă o dată mica republică devine teritoriul tuturor posibilităților…

…Testul transnistrean

Situația regiunii transnistrene este un subiect inevitabil în orice discuție politică legată de Republica Moldova. Oficial, Chișinăul consideră regiunea ca fiind separatistă și cere Rusiei să-și retragă trupele de acolo. Moscova își consideră militarii staționați acolo drept forță de pacificare. Pentru comentatorii pro-ruși, această forță e menită a-i proteja pe etnicii ruși și pe rusofoni în fața amenințării moldovenești sau chiar românești.

Pentru unii comentatori de la Chișinău și București, regiunea nistreană este o veritabilă piatră de moară legată de piciorul Republicii Moldova, în mersul ei greoi către Occident. Este genul de conflict înghețat lăsat în urmă de Kremlin după destrămarea URSS și care ține prizonieră mica republică…

articol complet la reporterglobal.ro

Lasă un răspuns