Analistul român Dan Dungaciu califică criza politică de la Chișinău drept o confruntare dintre premier și președinte, care va decide în final dacă Maia Sandu își asumă „să devină o Margaret Thatcher” sau își acceptă condiția de subordonare față de Igor Dodon.

Dungaciu a comentat pentru Cotidianul situația politică de la Chișinău, menționând că „ce face în acest moment Maia Sandu este foarte bine”.

„Asistăm acum la Chișinău nu la o bătălie pentru procurorul general, ci la o bătălie politico-simbolică prin care se setează relația de putere de la guvernare și direcția spre care va merge Republica Moldova. Dacă vreți, bătălia pentru procurorul general este un pretext , un pretext de a-ți arăta forța și de a domina în această relație nefirească între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor condus de domnul Dodon.

Doamna Maia Sandu a rămas liderul politic incontestabil al Blocului ACUM. De cealaltă parte, este domnul Dodon, care manevrează din umbră jocurile de putere de la Chișinău. Bătălia astăzi este între Maia Sandu și Igor Dodon. Doamna Maia Sandu a decis să pună piciorul în prag și să nu-i permită domnului Dodon să obțină o victorie politică, fie ea și simbolică. De aici, intrarea dacă vreți în accelerație și fermitatea cu care doamna Maia acționează. Doamna Maia Sandu își dă seama că această bătălie nu o poate pierde.

Dacă doamna Maia Sandu pierde această bătălie pentru procurorul general, repet, nu e vorba de control asupra procurorului general, ci este vorba de controlul asupra procesului politic din Republica Moldova. Ea trebuie să meargă până la capăt, pentru că a înțeles că, o dată cu înfrângerea de la primăria Chișinăului nu se mai pot tolera greșeli politice de parcurs și nu se mai pot accepta avantaje strategice pentru PSRM. Dacă face asta, înseamnă să te predai”, a declarat Dan Dungaciu.

mai mult la  cotidianul.md

Lasă un răspuns