Comunicat de Presă

Pe 22 iulie, la Chișinău va avea loc un marș pașnic în semn de protest împotriva provocării comise de forțele armate ale Armeniei în direcția regiunii Tovuz a frontierei azero-armeană, precum și în sprijinul forțelor armate din Azerbaidjan. Organizatorul evenimentului este Congresul Azerilor din Republica Moldova (denumit în continuare CAM). La acțiune vor participa reprezentanți ai comunității azere din Moldova, inclusiv studenți azeri care studiază în Moldova.

Reamintim, începând cu 12 iulie, unități ale forțelor armate din Armenia, încălcând în mod grav încetarea focului la regiunea frontierei de stat azero-armeană din regiunea Tovuz, au tras asupra pozițiilor azere din instalațiile de artilerie. Ca urmare a contramăsurilor luate de Armata Azerbaidjană, ofensiva Armatei Armene a fost suspendată.

Punctăm că conflictul dintre cele două țări sud-caucaziene a apărut în 1988 din cauza revendicărilor teritoriale ale Armeniei față de Azerbaidjan. Nagorno-Karabakh și șapte regiuni învecinate – 20 la sută din teritoriul Azerbaidjanului – se află sub ocupația forțelor armate armene.

Cele patru rezoluții ale ONU adoptate de Consiliul de Securitate al ONU 822, 853, 874 și 884, care necesită retragerea completă și necondiționată a trupelor armene de pe teritoriile ocupate din Azerbaidjan, încă nu sunt puse în aplicare de Armenia.

Acțiunea va începe la orele 10:00, la Ambasada Azerbaidjanului din Republica Moldova, la adresa: str. M. Kogâlniceanu 64, mun. Chișinău, în sprijinul armatei și guvernului din Azerbaidjan, tuturor celor care luptă cu curaj astăzi pentru apărarea țărilor azere. CAM intenționează să înmâneze apelul corespunzător către Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova. Apoi participanții la procesiune se vor deplasa pe traseul către Ambasada Armeniei, la adresa: str. G. Cașu 9, mun. Chișinău, unde va avea loc un pichet pașnic, în semn de protest împotriva provocării Armeniei de la granița Azerbaidjanului, deasemenea împotriva politicii agresive și ocupaționale a Armeniei. Participanții la acțiune vor transmite ambasadei Armeniei apelul corespunzător. Apoi, CAM intenționează să prezinte în mod oficial apelurile din partea Azerilor din Moldova la misiunile OSCE și ONU din Republica Moldova.

Punctul final al procesiunii va fi monumentul lui Ștefan Cel Mare și Sfânt din centrul capitalei Moldovei. Astfel, protestatarii vor să-și exprime recunoștința față de guvernul Moldovei, care și-a declarat în repetate rânduri sprijinul fără echivoc pentru integritatea teritorială a Azerbaidjanului și condamnarea ocupației. Printre participanții la marș se vor număra azerii, cetățeni ai Republicii Moldova, care au luptat curajos pentru a păstra suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Serviciul de Presă al Congresului Azerilor din Republica Moldova

Detalii Contacte:

Tel: +373 7888 1111; persoană contact: Pînzaru Ana; email: office@congresazer.md

Video:

Marș pașnic în semn de protest împotriva provocării comise de forțele armate ale Armeniei în direcția regiunii Tovuz a frontierei azero-armeană, precum și în sprijinul forțelor armate din Azerbaidjan


Descoperă mai multe la Moldova 🇲🇩 mapamond🌐media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns