„Intr-un cuvant, Romania este principalul sponsor al Republicii Moldova, dar, de acum inainte, are interzis la geopolitica la Chisinau. Pai cum vine asta? Adica Berlinul si Moscova au voie la geopolitica la Chisinau, dar pe banii amaratilor de romani? Cam asa s-ar traduce propaganda aiuritoare a trustului creierelor de peste Prut si a „expertilor” de la Bucuresti. Ei nu apara castitatea relatiei politice dintre Igor Dodon si cuplul Maia Sandu-Andrei Nastase; tema lor este, de fapt, alungarea Romaniei, ca prezenta si influenta de la Chisinau. Oare guvernantii nostri se vor lasa pacaliti din nou de propagandisti si „experti”? La fel ca in 2005? La fel ca in 2009? La fel ca in 2010? La fel ca in 2014? La fel ca in 2015? ”

… Regula lui „kak izvestno”

Toate discursurile despre Basarabia se bazeaza pe certitudinea instaurata de temuta expresie stalinista „kak izvestno”, как известно. Aceste cuvinte, traduse prin „dupa cum se stie” se gaseau la inceputul fiecarui discurs al lui Stalin sau la inceputul articolelor programatice din Pravda. Practic, Pravda introducea o sentinta necrutatoare inca din prima fraza, de genul: „Dupa cum se stie, popoarele sovietice sunt fericite, iar americanii sunt cei mai tristi oameni de pe pamant”. Cam asa procedeaza si moldovenologii nostri, trantesc de la inceput niste sentinte aiuritoare, pe care apoi isi cladesc o constructie de minciuni desprinse din manualele de razboi hibrid

Cea mai frecventa „kak izvestno” a lor este aceea ca basarabenii nu se simt, de fapt, romani, ei se simt un fel de ceva fara nume sau chip, dar sigur dedicati civismului. Ei sunt de etnie civica, vorbesc limba civica si isi vor construi un viitor stat civic, prosper si fericit. La fel de „kak izvestno” este si ura basarabenilor impotriva Romaniei sau dragostea lor pentru limba rusa; la fel de „kak izvestno” este si uriasul potential de dezvoltare al micutei republici, potential neatins din cauza unor neispraviti care raspandesc minciuni despre romanitatea sarmanilor moldoveni. Cea mai noua „kak izvestno” este aceea ca singura piedica in calea fericirii civice depline intre Prut si Nistru este … geopolitica!!! Tare asta, nu? Moldovenii s-au saturat de geopolitica, ei vor iaurt, ne spune cea mai recenta si la moda „kak izvestno„.

Cea mai mare comicarie la Chisinau este impamantenirea tiparului verbal „expertul de la Bucuresti„. Cum vrea trustul creierelor incinse de acolo sa arunce ceva pe piata, aduc imediat argumentul „expertului de la Bucuresti”. Si top ecranul sau pagina de ziar se umple de ochii infundati pititi dupa niste ochelari meniti a intari imaginea de expert a cate unui rotofei descheiat neglijent la ultimii nasturi; asa arata expertul tipic „de la Bucuresti” care ne dopeaza mintea cu „kak izvestno„.

Totusi, nimeni nu se prinde ca expertiza astora nu e altceva decat o obosita „kak izvestno„? Nu-i intreaba nimeni pe expertii supra-ponderali cum de s-a nascut Republica Moldova? Oare nu din geopolitica? Oare tratatul ruso-turc din 1812 nu era geopolitica? Sau pactul Molotov-Ribbentrop nu era tot geopolitica? Sau, mai nou, pactul Kozak-Johannes Hahn din 3 iunie 2019 nu e tot geopolitica? Pai, daca nu era amarata aia de geopolitica, cum de se uneau socialistii controlati de Moscova cu „democratii” Maiei Sandu si ai lui Andrei Nastase?

mai mult la :  www.ziare.com

Lasă un răspuns