Dimitri Kozak, emisarul lui Vladimir Putin şi autorul celebrului plan de federalizare al Republicii Moldova, a efectuat o vizită oficială la Chişinău, în data de 11 august 2021, la doar cinci zile distanţă de la instalarea guvernului Gavriliţă.
Cât de dispusă este Rusia să satisfacă interesele R. Moldova pe baza unei relaţii bilaterale corecte?
Aproape deloc, în ciuda unor mesaje neutre venite pe unele canale de presă controlate de Kremlin, privind parcursul european al Chişinăului. Cele două rânduri de alegeri amintite mai sus scot R. Moldova pentru prima dată dintr-o zonă geopolitică gri, Chişinăul făcând, cel puţin pentru moment, un pas către Vest, lucru privit cu suspiciune de către Rusia, motiv pentru care va face tot posibilul de a bloca punerea în practică a unor proiecte strategice, în special cele care vizează interconectarea auto şi energetică a R. Moldova cu România.
În această cheie trebuie privită şi declaraţia lui Kozak, care, la scurt timp după întrevederea cu Sandu, a afirmat că ”Federaţia Rusă este dispusă să ajute Republica Moldova, dar nu în detrimentul intereselor sale naţionale”. De altfel, acelaşi Kozak transmite Chişinăului că dosarul separatist ”este problema voastră internă. Republica Moldova şi Transnistria trebuie să ajungă la un acord. Suntem gata să acordăm asistenţă, dar Rusia nu va avansa propriile ei condiţii. Aceasta nu ţine de competenţa noastră, este o chestiune internă, care trebuie rezolvată, de asemenea, pe plan intern”.
Practic, prin acest narativ folosit inclusiv în ceea ce priveşte mişcările separatiste din estul Ucrainei, Rusia încearcă să se metamorfozeze din stat agresor într-un mediator al păcii. Evident că, perpetuarea acestor mesaje, fără reacţii ferme din partea autorităţilor şi a societăţii civile vor reuşi, mai devreme sau mai târziu, schimbarea mentalului colectiv.
Citeste mai mult: adev.ro/qyztfr