Iulian Chifui : AUR este „un partid cel puțin controversat, în care motivațiile sale și apropierile vinovate al unor membri sau foști membri cu fosta Securitate și cu serviciile ruse sau apropierea de poziții pro-ruse este discutabilă. O imagine de partid populist, antisistem, neserios și scandalagiu, care s-a prăbușit după alegerea în Parlament…”. moldova.europalibera.org
AUR joacă o carte unionistă în Republica Moldova și își temperează discursul anti-european, pentru a nu fi plasat prea direct de partea Moscovei, unde stă proaspăta alianță dintre Igor Dodon și Vladimir Voronin.. Practic, însă, acestea două se potențează reciproc, spune Ileana Racheru, doctor în știinte politice la Universitatea din București și expert în spațiul ex-sovietic.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a atras în Republica Moldova trei partide locale, pentru a avea liste comune la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie: Uniunea Salvați Basarabia, Partidul Popular Românesc (PPR) și Partidului Liberal (PL).
Perspectiva ca tabăra pro-europeană să își consolideze puterea la alegerile legislative i-a speriat suficient de tare și pe Igor Dodon și Vladimir Voronin, foști rivali uniți acum, sub privirea Moscovei.
Care e miza alegerilor anticipate din iulie?
Miza este crearea unui guvern pro-european, capabil să realize reforme în sectoare cheie, pentru a pune bazele minimale ale unui stat de drept.
În afară de PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate), care a avut-o drept candidat la alegerile prezidențiale din 2020 pe Maia Sandu, și de Platforma Politică DA, niciun alt partid politic din Republica Moldova nu are vocație și nici interes pentru a implementa reforme.
PAS este cotat în sondajele de opinie credibile între 33% și 40% din intențiile de vot. Platforma DA cu 4-5%. Pragul electoral pentru partide este de 5%, iar pentru blocuri electorale de 7%.