Foarte puține plantații de struguri de masă dispun de sisteme de irigare. Efectele secetei se vor resimți numaidecât încă mult timp. Dacă nu în anul curent, atunci în anii viitori, după părerea specialiștilor în domeniu, s-ar putea să aibă de suferit multe din plantațiile care nu au fost îngrijite la modul cuvenit.

🍇 Vasile Cotoros, conducător de gospodărie țărănească din Cimișlia, deține peste 10 hectare de viță-de-vie. „Recolta din anul acesta s-a redus cu 40 la sută. Rădăcina viței-de-vie se duce în pământ și la doi metri adâncime, dar, dacă se repetă situația din anul curent, nu ne așteaptă nimic bun”, afirmă viticultorul.

🍇 Nicolae Guzunovschi, din Gradiște, inginer-constructor, are o vie pe terenul de lângă casă pe care o îngrijește și „o alintă” cu irigare prin picurare. „Vița-de-vie necesită grijă permanentă. Trebuie să faci totul la timp și ea o să te răsplătească cu struguri frumoși și cu un vinișor gustos, pe care îl poți bea cu prietenii. Deși e mai mică, sunt mulțumit de roada de struguri din acest an, iar vinul o să-mi ajungă până la toamna viitoare”, declară Nicolae.

🍇 Alexei Guțu din Țibirica, raionul Călărași, șomer, susține că de pe terenul de viță-de-vie a cules a patra parte, comparativ cu recolta anului trecut. „O adevărată năpastă sunt atacurile stolurilor de grauri care se lasă peste plantațiile de viță-de-vie și floarea-soarelui ca un nor negru, după care nu rămâne aproape nimic”, ne spune Alexei.

🍇 Tudor Matei din Hiliuți, Râșcani, zooinginer, este mulțumit de roada viței-de-vie, care e aproape ca cea din anul trecut, pentru că la nord seceta nu a atins cote maxime. Optimist și plin de voie bună, el ne recită și un vers despre ce-i trebuie omului pentru a se simți bine: „Vin de butoi, brânză de oi, măliguță de păpușoi, doi usturoi și… mai gândiți-vă și voi”.

Lasă un răspuns